Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

De avondklok en lockdown zijn verlengd tot en met 20 april. Meer informatie is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Kijk verder regelmatig op deze pagina voor de laatste updates.  

Kijk voor alle actuele informatie en de basisregels op de website van de Rijksoverheid.  Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook een speciale pagina met alle actuele coronainformatie en basisregels in eenvoudige taal.  

 

 

 

Informatie per onderwerp

Basisregels 

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog
 • ​​​​​Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Vermijd drukke plaatsen
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje waar dat verplicht is
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.

Lees meer over de maatregelen voor binnen en buiten op de website van Rijksoverheid.

Avondklok

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 22.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is.  

Dit is uitsluitend toegestaan:

 • Bij een calamiteit.
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep. 

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok  bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Vaccineren en vervoer

In heel Nederland wordt gevaccineerd tegen corona. Meer informatie over vaccinatie tegen het coronavirus leest u op de website van Rijksoverheid

Vervoer naar de priklocatie

Mischien heeft u al een uitnodiging gekregen. Het kan zijn dat u hiervoor een afspraak heeft bij uw eigen huisarts. Het kan ook zijn dat u hiervoor naar een andere plek moet, bijvoorbeeld Papendal. Dan heeft u vervoer nodig. Niet iedereen heeft eigen vervoer. Als u geen vervoer heeft naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen van iemand die u kent. Misschien heeft u familieleden die u kunnen brengen. Of behulpzame buren, vrienden of kennissen. Heeft u niemand die u kan brengen en halen? Dan kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer of de Valleihopper. Kijk voor meer informatie over deze mogelijkheden op de website van het Startpunt

Testen bij klachten

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800 - 1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid 

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Sneltesten

Er komen steeds meer (commerciële) sneltesten op de markt. Meer informatie hierover en wat te doen na een positieve uitslag leest u op de website GGDsamengezond.nl (kijk helemaal onderaan de website bij adviezen sneltesten bedrijven en medische organisaties).  Commerciële snelteststraten staan onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Maatregelen horeca 

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Dit geldt ook voor coffeeshops en horecavoorzieningen van hotels. Afhalen bij horeca en coffeeshops mag wel. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten om 20.00 uur. Het is verboden om tussen 20.00 en 07.00 uur alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen trouwen en uitvaarten

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Meeri informatie hierover leest u op onze speciale pagina over huwelijk en geregistreerd partnerschap

Uitvaarten

Bij uitvaarten mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. 

Maatregelen sport 

De coronamaatregelen rond sport leest u op de website van Rijksoverheid en de website van sportkoepel NOC*NSF

Maatregelen winkels en markt 

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van de Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Bij niet-essentiële winkels is het mogelijk om producten te bestellen en af te halen en te winkelen op afspraak. 4 uur van tevoren reserveren is verplicht. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid
 • Winkels sluiten uiterlijk om 21.45 uur.
 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is, er zijn in supermarkten speciale winkeltijden voor ouderen en zieken

Markt Wageningen

Op de markt mogen alleen nog kramen staan die voedsel, bloemen, kerstbomen, drogisterijproducten of dierbenodigdheden verkopen. Op woensdag vindt de markt plaats op de locaties Markt, het Raadhuisplein en Vijzelstraat. Op zaterdadg op dezelfde locaties plus het het Salverdaplein.

Informatie over hulp, zorg en welzijn

Informatie over (corona)hulp, welzijn en (na)zorg vindt u op de website van het Startpunt

Informatie onderwijs en kinderopvang

Basisscholen, kinderopvang, gastouderopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer open. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou leiden. 

Scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo zijn vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open. Leerlingen gaan in elk geval 1 dag per week naar school. Instellingen voor hoger onderwijs (hbo) en universiteiten geven online les. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Vrije tijd, cultuur en evenementen

Cultuur

Culturele instellingen en organisaties zoals theaters, bioscopen, concertzalen en bibliotheken zijn gesloten. Boeken afhalen bij bibliotheken is wel mogelijk. Lees meer over de maatregelen voor cultuur op de website van de Rijksoverheid. Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook informatie ove landelijke steun voor de culturele sector. 

Lokale subisdie amateurkunstverenigingen

Is uw amateurkunstvereniging door de coronamaatregelen financieel geraakt? Dan heeft u misschien recht op financiële steun. U krijgt dan 1 keer een geldbedrag van de gemeente. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Coronasubisidie amateurkunstverenigingen'. 

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:
•    Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
•    Markten voor levensmiddelen
Publiek toegankelijke locaties zoals musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden, pretparken, casino's en sauna's zijn dicht. 
Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

Op vakantie

Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Informatie ondernemers en TOZO/TONK

Zie de informatie voor ondernemers op wageningen.nl/coronavirus/ondernemers.

Corona information in English and other languages

Adjusted services Wageningen

The town hall is open for appointments only. Make an appointment online or by phone via 0317 – 49 29 11. Please wear a face mask. 

More Corona information in English and other languages.

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Burgerzaken en Startpunt tijdens corona

Regel uw zaken digitaal via de website als dat mogelijk is! Zo kunt u online een verhuizing doorgeven of een uittreksel en vergunning aanvragen. Het stadhuis is gesloten met uitzondering voor spoedgevallen. Wij vragen u dringend uw aanvraag uit te stellen tot na 15 maart 2021. Wilt u post afgeven? Deze kunt u gooien in de brievenbus van het stadhuis. U ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging per post. 

Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen via:

Bereikbaarheid

 • Stadhuis via telefoonnummer 0317 – 492911: maandag tot en met donderdag van 09.00–16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur
 • Startpunt via telefoonnummer  0317 - 410160: maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. E-mailen kan naar startpunt@wageningen.nl. Meer informatie vindt u op www.startpunt@wageningen.nl.

Dienstverlening Startpunt

Zit u in een lastige situatie of heeft u zorg of ondersteuning nodig? Dan kunt u terecht bij het Startpunt. De balie van het Startpunt is gesloten. Het is dus niet mogelijk om zonder afspraak bij de balie van het Startpunt binnen te lopen. Wij vragen u telefonisch of per e-mail contact op te nemen met uw vraag. Als het telefonisch niet mogelijk is om uw vraag goed te beantwoorden, dan kan in overleg een afspraak worden gemaakt in het Startpunt als uw gezondheidssituatie dat toelaat. U kunt tijdens reguliere openignstijden contact leggen via tel. 0317-410160.  E-mailen kan naar startpunt@wageningen.nl.

Meer informatie: www.startpuntwageningen.nl

Cijfers besmettingen

Deze website van de Rijksoverheid geeft informatie over het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland en per gemeente.

Blijf op de hoogte en vragen

Houd ook de social media van de gemeente Wageningen in de gaten voor de meest actuele informatie over corona en de lokale maatregelen: Facebook   |    Instagram   |    Twitter

Kunt u op deze website geen antwoord vinden op uw vraag over corona?

 Stuur dan een e-mail naar corona@wageningen.nl.