Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december 2020 tot en met in ieder geval 9 februari 2021 gelden onderstaande maatregelen.

Kijk voor alle actuele informatie en de basisregels op de website van de Rijksoverheid.  Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook een speciale pagina met alle actuele informatie en basisregels in eenvoudige taal

 

 

 

Informatie per onderwerp

Basisregels 

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog
 • ​​​​​Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Vermijd drukke plaatsen
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje waar dat verplicht is
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen per dag. Voor de periode 24 t/m 26 december geldt: ontvang maximaal 3 personen per dag.
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in onder andere winkels, musea en theaters. In het openbaar vervoer was een monkapje al verplicht, voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht is voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Vaccineren

We gaan starten in Nederland met het vaccineren. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid

Testen bij klachten

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800 - 1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid 

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Sneltesten

Er komen steeds meer (commerciële) sneltesten op de markt. Meer informatie hierover en wat te doen na een positieve uitslag leest u op de website GGDsamengezond.nl (kijk helemaal onderaan de website bij adviezen sneltesten bedrijven en medische organisaties).  Commerciële snelteststraten staan onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Maatregelen horeca 

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Dit geldt ook voor coffeeshops en horecavoorzieningen van hotels. Afhalen bij horeca en coffeeshops mag wel. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten om 20.00 uur. Het is verboden om tussen 20.00 en 07.00 uur alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen op de website van de Rijksoverheid. 

Maatregelen sport, cultuur, evenementen en trouwen

Sport

Lees meer over de maatregelen rondom sport op de website van Rijksoverheid en de website van sportkoepel NOC*NSF. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Buiten sporten met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand 
 • Binnensportlocaties zijn dicht 
 • Geen wedstrijden en groepslessen
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten

Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

Cultuur

Culturele instellingen en organisaties zoals theaters, bioscopen, concertzalen en bibliotheken zijn vanaf  15 december 2020 tot en met 9 februari 2021 gesloten. Boeken afhalen bij bibliotheken blijft wel mogelijk. Lees meer over de maatregelen voor cultuur op de website van de Rijksoverheid. Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatiie over ondernemen en het coronavirus.

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen

Publiek toegankelijke locaties zoals musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden, pretparken, casino's en sauna's zijn dicht. 

Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Meeri informatie hierover leest u op onze speciale pagina over huwelijk en geregistreerd partnerschap

Maatregelen winkels

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen tot en met 9 februari 2021 zijn:

 • Niet-essentiele winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstationscht. Meer informatie over welke winkels open zijn, leest u op de website van Rijksoverheid
 • Er zijn geen koopavonden. 
 • U moet uw winkel om 20.00 uur sluiten. Behalve als uw winkel vooral levensmiddelen (eten en drinken) verkoopt.
 • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is, er zijn in supermarkten speciale winkeltijden voor ouderen en zieken
 • Op de markt mogen alleen nog kramen staan die voedsel, bloemen, kerstbomen, drogisterijproducten of dierbenodigdheden verkopen. Op woensdag vindt de markt plaats op de locaties Markt, het Raadhuisplein en Vijzelstraat. Op zaterdadg op dezelfde locaties plus het het Salverdaplein.
Informatie over (corona)hulp, welzijn en (na)zorg 

Informatie over (corona)hulp, welzijn en (na)zorg vindt u op de website van het Startpunt

Informatie onderwijs en kinderopvang

Scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs moeten in ieder geval tot en met 9 februari online les geven om het aantal contacten te beperken. 

Ook het basisonderwijs geeft nog steeds les op afstand. De kinderopvang is gesloten. De uitzonderingen op het afstandsonderwijs voor kwetsbare kinderen, leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs en de afname van examens en tentamens blijven bestaan. Uit voorzorg en waar dat kan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs die fysiek onderwijs krijgen anderhalve meter afstand gaan houden.

Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. De noodopvang is alleen beschikbaar voor ouders die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Dit is dus anders als in het voorjaar. Er is ook geen opvang meer mogelijk buiten de reguliere openingstijden (dus geen extra nacht,- weekend of 24-uursopvang).  Hoort u niet bij een cruciale beroepsgroep, maar heeft u vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie opvang nodig voor uw kinderen? Neem dan contact op met de jeugdconsulenten van het Startpunt Wageningen. Zij helpen u bij het vinden van een oplossing. 

Net zoals in het voorjaar van 2020 krijgen alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen een tegemoetkomding voor de eigen bijdrage. 

Informatie voor (hulp aan) ondernemers

Zie de informatie voor ondernemers op wageningen.nl/coronavirus/ondernemers.

Corona information in English and other languages

Adjusted services Wageningen

The town hall is open for appointments only. Make an appointment online or by phone via 0317 – 49 29 11. Please wear a face mask. 

More Corona information in English and other languages.

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Burgerzaken en Startpunt tijdens corona

Regel uw zaken digitaal via de website als dat mogelijk is! Zo kunt u online een verhuizing doorgeven of een uittreksel en vergunning aanvragen. Het stadhuis is gesloten met uitzondering voor spoedgevallen. Wij vragen u dringend uw aanvraag uit te stellen tot na 9 februari 2021. Wilt u post afgeven? Deze kunt u gooien in de brievenbus van het stadhuis. U ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging per post. 

Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen via:

Bereikbaarheid

 • Stadhuis via telefoonnummer 0317 – 492911: maandag tot en met donderdag van 09.00–16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur
 • Startpunt via telefoonnummer  0317 - 410160: maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. E-mailen kan naar startpunt@wageningen.nl. Meer informatie vindt u op www.startpunt@wageningen.nl.

Dienstverlening Startpunt

Zit u in een lastige situatie of heeft u zorg of ondersteuning nodig? Dan kunt u terecht bij het Startpunt. De balie van het Startpunt is gesloten. Het is dus niet mogelijk om zonder afspraak bij de balie van het Startpunt binnen te lopen. Wij vragen u telefonisch of per e-mail contact op te nemen met uw vraag. Als het telefonisch niet mogelijk is om uw vraag goed te beantwoorden, dan kan in overleg een afspraak worden gemaakt in het Startpunt als uw gezondheidssituatie dat toelaat. U kunt tijdens reguliere openignstijden contact leggen via tel. 0317-410160.  E-mailen kan naar startpunt@wageningen.nl.

Meer informatie: www.startpuntwageningen.nl

Cijfers besmettingen

Deze website van de Rijksoverheid geeft informatie over het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland en per gemeente.

Tijdelijke wet Covid-19 

Per 1 december 2020 geldt de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Daarmee vervalllen de noodverordeningen die er eerder waren. Met deze noodverordeningen konden de veiligheidsregio inwoners aanspreken op de coronamaatregelen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte tijd. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom is er nu deze nieuwe landelijke wet die de juridische kant rond de coronamaatregelen regelt. 

Strengere maatregelen tijdens lockdown

In de periode van 16 december tot en met ten minste 9 februari (lockdown) gelden er stengere maatregelen. Zo is onder andere de maximale groespgrootte  gewijzigd naar 2 personen en zijn bijna alle publieke locaties gesloten. Om dit juridisch te regelen, is de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 gewijzigd. De officiele bekendmaking van deze wijziging kunt u bekijken op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-66909.html.

Blijf op de hoogte en vragen

Houd ook de social media van de gemeente Wageningen in de gaten voor de meest actuele informatie over corona en de lokale maatregelen: Facebook   |    Instagram   |    Twitter

Kunt u op deze website geen antwoord vinden op uw vraag over corona?

 Stuur dan een e-mail naar corona@wageningen.nl.