Informatie over coronavirus

Aangepaste dienstverlening


Het stadhuis is gesloten met uitzondering voor spoedgevallen. Wij vragen u dringend uw aanvraag uit te stellen tot na 28 april aanstaande.

Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen via tel. 0317 - 492911, via e-mail publiekszaken@wageningen.nl, of gebruik het online formulier afspraken.

Telefonische bereikbaarheid:

  • Stadhuis via telefoonnummer 0317 – 492911: maandag tot en met donderdag van 09.00–16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur
  • Startpunt via telefoonnummer  0317 - 410160: maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. E-mailen kan naar startpunt@wageningen.nl. Meer informatie vindt u op www.startpunt@wageningen.nl.

Regel uw zaken zoveel mogelijk online via deze website.

Coronavirus en gemeentelijke maatregelen

Gemeente Wageningen voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van alle inwoners en volgt daarbij de richtlijnen van het Rijk. Op deze website proberen we u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat de maatregelen betekenen voor Wageningen. 

voor de meest actuele informatie kunt u terecht op de website van het RIVM, www.rivm.nl, en de Rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl. 

Houd ook de Social Media van de gemeente Wageningen in de gaten:

Facebook   |    Instagram   |    Twitter

Veel gestelde vragen over gemeentelijke dienstverlening

Is burgerzaken geopend?

Het Stadhuis is gesloten voor bezoekers. Burgerzaken is alleen geopend op afspraak; zonder afspraak kunt u helaas niet terecht. Als u een afspraak heeft maar last heeft van verkoudheid, hosten of koorts dan vragen wij u nadrukkelijk om niet te komen. Wij vragen u dan om de afspraak af te zeggen/bellen. Dat kan via telefoon 0317-492911 of e-mail: publiekszaken@wageningen.nl. Het maken van een afspraak kan ook telefonisch of via het formulier Afspraak maken.

Kan ik een paspoort, id kaart of rijbewijs aanvragen?

Ja dat kan, maar alleen op afspraak. Zie hiervoor de eerste vraag Is burgerzaken geopend?

Kan ik mijn aangevraagde documenten afhalen?

Ja dat kan, maar alleen op afspraak. Zie hiervoor de eerste vraag Is burgerzaken geopend?

Hoe kom ik aan een uittreksel uit het bevolkingsregister?

Een uittreksel uit het bevolkingsregister is gemakkelijk online aan te vragen via het formulier Aanvragen uitreksel bevolkingsregister

Hoe kan ik mijn verhuizing doorgeven?

Dat kunt u online doen via het formulier Verhuizing doorgeven

Gaat ons huwelijk door?

Tijdens de corona-crisis zijn er strenge, beperkende maatregelen genomen voor huwelijksbijeenkomsten. De overheid heeft bepaald dat er maximaal 30 mensen mogen deelnemen aan de huwelijksbijeenkomst. In de trouwzaal moet tussen de personen 1,5 meter afstand zijn. Voor onze trouwzaal is het aantal van 30 personen dan helaas niet haalbaal. Er kunnen naast het bruidspaar (afhankelijk van de gezinssamenstelling) maximaal 8 tot 10 personen mee in de trouwzaal. Gaat u in de komende maanden trouwen en wilt u de huwelijksdatum liever opschuiven? Neem dan contact op met publiekszaken: 0317-492911 of via mail publiekszaken@wageningen.nl

Hoe kan ik aangifte doen van geboorte of overlijden?

Hiervoor kunt u terecht bij de balie, maar alleen op afspraak! Als u last heeft van verkoudheid, hoesten of koorts vragen wij u nadrukkelijk niet naar het Stadhuis te komen. Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0317 492 911 of e-mail: publiekszaken@wageningen.nl

Het coronavirus heeft gevolgen voor reizen in of naar het buitenland of voor de terugkeer naar Nederland. Waar vind ik informatie?

Via website Nederlandwereldwijd vindt u meer informatie. Voor de Engelstalige website klik hier  

 

Informatie voor ondernemers

Zie de informatie voor ondernemers op wageningen.nl/coronavirus/ondernemers

Gaat de warenmarkt door?

Doe veilig en sociaal je boodschappen op de marktDe markt in Wageningen gaat woensdag en zaterdag door. Er worden alleen food producten verkocht, deze zijn belangrijk voor de voedselketen (volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid). 

Doordat er minder kramen zijn is er ook meer ruimte voor de kramen zodat deze op een veilige afstand van elkaar gezet kunnen worden. Daarnaast wordt er ook een één-richtingsloop ingesteld zodat er geen kruisend verkeer kan plaatsvinden.

Graag verzoeken wij iedereen om zich aan de voorschriften te houden.

Alvast hartelijk dank voor je medewerking.

Coronahulp in Wageningen

Zit u door het Coronavirus thuis en heeft u tijdelijk hulp nodig van andere Wageningers? Bel dan het Vrijwilligerscentrum Wageningen op 0317-413088 of mail naar coronahulp@welsaam.nl. Helpt u graag andere inwoners dan kunt u ook contact opnemen.

Ook kunt u via diverse (Wageningse) Facebook-pagina’s hulp vragen of aanbieden. Zie hiervoor de website van Welsaam: 

www.welsaam.nl/corona

Begraven en cremeren

Hoe kunnen we de uitvaart van onze dierbare regelen?

Vanaf 15 maart dienen de uitvaarten telefonisch met de uitvaartonderneming besproken te worden. De gemaakte afspraken bevestigt u per e-mail waarbij u de opdrachtgever vraagt deze mail voor akkoord te bevestigen. Informeer hiervoor bij de uitvaartonderneming.

Zijn er voldoende mensen beschikbaar die de begrafenis kunnen leiden? 

Dat is afhankelijk van de uitvaartondernemer. De gemeentelijke dienstverlening op de begraafplaats loopt vooralsnog gewoon door.

Welke bezoekers mogen er komen bij de uitvaart/crematie?

De geplande uitvaartplechtigheden zijn teruggebracht tot maximaal 30 personen. Als het de uitvaart van iemand betreft die overleden is aan het Corona-virus, dan mogen alleen directe familieleden aanwezig zijn ((adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, (adoptie)ouders van de partner, partner van (adoptie)kinderen).

Is er een maximaal aantal bezoekers die naar de uitvaart mogen komen?

Maximaal 30 personen

Is gezamenlijk koffie drinken of een afscheidsdienst nog mogelijk? 

Nee, het Rijk heeft dit verboden. 

Welke andere maatregelen gelden er tijdens de uitvaart

Van alle deelnemers aan deze plechtigheid wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te houden van elkaar. Dit heeft gevolgen voor o.a. de wijze van condoleren.

Gaan collectes gewoon door?

De landelijk collecterende Erkende Goede Doelen hebben besloten om hun collectes op te schorten tot in ieder geval 18 april. De jaarlijkse collecte is voor de goede doelen uitermate belangrijk voor het werk dat zij doen, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat voorop. 

Veelgestelde vragen noodopvang kinderen van ouders/verzorgers in cruciale beroepsgroepen

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er, als het echt nodig is, noodopvang in de school en het kinderdagverblijf mogelijk. We verzoeken u om eerst te kijken of kinderen thuis opgevangen kunnen worden. Mocht thuis opvangen niet lukken, dan kunnen kinderen waarvan in ieder geval één van de ouders werkzaam is in een cruciale beroepsgroep naar een noodopvang. Zo kunnen ouders in cruciale beroepsgroepen blijven werken.

De noodopvang is alleen bedoeld voor kinderen van 0-12 jaar. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de noodopvang. Het is geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. 

Voor meer informatie verwijzen we u door naar de veel gestelde vragen over noodopvang kinderen van ouders/verzorgers in cruciale beroepen

Corona information in English and other languages

Adjusted services Wageningen

The town hall is closed except for emergencies. We urgently appeal to you to postpone your requests until after 1 June. In case of emergency, you can contact us by phone via 0317 – 492911 or by email at publiekszaken@wageningen.nl.

More Corona information in English and other languages

 

Videoboodschap burgemeester Van Rumund

Burgemeester Rumund: “Zorg voor elkaar”

 

Video Rijksoverheid: Wat kunt u zelf doen?

Informatie over corona op rijksoverheid.nl

 

Informatie over corona in gebarentaal

Filmpjes gebarentaal op rijksoverheid.nl