Stad der Bevrijding

VuurschaalWageningen Stad der Bevrijding heeft de naam te danken aan het feit dat in Hotel de Wereld op 5 mei 1945, onder toeziend oog van Z.K.H. Prins Bernhard, de onderhandelingen over de capitulatie van Duitsland zijn gevoerd. Na ondertekening van de capitulatievoorwaarden op 6 mei 1945 in de Aula van de Landbouwhogeschool (naast Hotel De Wereld) betekende dat voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar vieren wij 72 jaar vrijheid.

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Kort: Wageningen45) organiseert onder andere de activiteiten op 4 en 5 mei. De stille tocht en het herdenkingsconcert en de besloten receptie in Hotel de Wereld op 4 mei zijn lokale activiteiten en worden door vrijwilligers van de werkgroep 4 mei en de gemeente georganiseerd.

4 mei

  • 10.30 uur Open Joodse Huizen: verhalen van vijf Wageningse huizen in de oorlog
  • 11.00 uur Herdenkingsexpositie over Wageningen in de oorlog, persoonlijke verhalen en verzet
  • 12.00 uur Burgemeester Geert van Rumund verricht de officiële opening samen met Henk Roskam
  • 19.00 uur Stille Tocht vanaf de Bergstraat naar het Monument voor de Gevallenen, met twee minuten stilte en kranslegging
  • 20.30 uur Kaarsjes op de Dijk: rivieren verbinden mensen, neem een (beschilderd) jampotje mee naar de Grebbedijk om licht in de duisternis te brengen

Meer informatie vindt u op de website van de 4 mei werkgroep.

5 mei

Jeep tijdens 5 mei met veteranen

Bevrijdingsfestival

In de gehele Stad der Bevrijding wordt de vrijheid uitbundig gevierd met jaarlijks ca. 140.000 bezoekers. Het Bevrijdingsfestival heeft diverse podia met vele verschillende muziekstijlen en diverse thema-activiteiten. De opening van het festival is om 12.30 uur.

Informatie