Mayors for Peace en Wageningen

Mayors for Peace is een organisatie waarin steden samenwerken om het belang van totale kernontwapening en wereldvrede te promoten.

Sinds 25 oktober 2012 is Wageningen aangesloten bij Mayors for Peace. Burgemeester Van Rumund: “Wageningen als Stad der Bevrijding, internationaal betrokken en solidair, past bij het initiatief van Mayors for Peace. Lidmaatschap is een belangrijk signaal als het gaat om het bevorderen van de internationale solidariteit.“

Het doel van Mayors for Peace sluit goed aan bij Wageningen, City of Liberation. Vooral vanwege de bijzondere rol die Wageningen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, evenals de wereldberoemde Wageningen University en Research Centre, welke op mondiale schaal samenwerkt met organisaties en instituties en veel studenten en professoren uit het buitenland aantrekt. De Universiteit is ook actief op het gebied van conflict- en rampenmanagement (onder leiding van Georg Frerks).

Als er wereldwijd wordt samengewerkt en afspraken worden gemaakt over vrede en veiligheid zijn we een stap dichterbij het bereiken van het doel van Mayors for Peace.

Stedenbanden

Met Wageningen als voorbeeld heeft Duitse partnergemeente Mörfelden-Walldorf zich in februari 2013 ook aangesloten bij Mayors for Peace.
De contacten tussen beide gemeenten zijn in de jaren ’80 ontstaan in hun gezamenlijke strijd tegen de kernwapens. Ook nu spreken beide gemeenten, en in het bijzonder beide burgemeesters, zich uit voor een wereld zonder kernwapens als ook voor een vreedzame wereld.

Wat is Mayors for Peace?

Op 6 en 9 augustus 1945 werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki getroffen door atoombommen, waardoor beide steden vrijwel volledig werden vernietigd. Duizenden levens gingen verloren en ook nu zijn de effecten nog voelbaar op emotioneel niveau. Om er voor te zorgen dat een dergelijke tragedie geen tweede keer wordt herhaald, streven Hiroshima en Nagasaki ernaar om de wereld te informeren over de onmenselijke wreedheid van kernwapens en sporen constant aan tot de totale afschaffing van deze wapens.

Op 24 juni 1982, tijdens de tweede Speciale Zitting van de Verenigde Naties over Ontwapening in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, stelde Takeshi Araki, de toenmalige burgemeester van Hiroshima,voor een programma op te zetten om samenwerking tussen steden voor de totale afschaffing van kernwapens te promoten. Dit voorstel bood steden een manier om nationale grenzen te overschrijden en samen te werken om aan te dringen op nucleaire ontwapening. De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki riepen burgemeesters wereldwijd op om dit programma te steunen. Het kreeg de naam ‘Mayors for Peace’.

Steden wereldwijd betuigen officieel steun aan Mayors for Peace. Lidmaatschap is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Leden worden wel verzocht de doelstellingen van Mayors for Peace actief te bevorderen. Sinds 1 juni 2013 zijn 5645 steden in 156 landen, waarvan inmiddels 100 Nederlandse gemeenten, lid van Mayors for Peace. Sinds maart 1990 staat de organisatie geregistreerd als een NGO bij de Verenigde Naties.

Maandelijks wordt een digitale nieuwsbrief, de Mayors for Peace Newsflash, uitgegeven met informatie over de vredesactiviteiten van lidsteden. Ook op de website van Mayors for Peace is terug te lezen welke activiteiten er zijn geweest, of op de planning staan.