Zaterdag 27 juni ‘Nationale Aardappelberg Dag’

Zelf aardappels scheppen tegen voedselverspilling

Op de parkeerplaatsen aan de Costerweg (naast de Hoogvliet) verschijnt zaterdag 27 juni een aardappelberg. Consumenten kunnen tussen 12.00 en 18.00 uur zelf aardappels komen scheppen. Wethouder Lara de Brito opent om 12.00 uur de aardappelberg: “Het is onwerkelijk dat er zoveel goed eten wordt verspild in ons land en tegelijkertijd mensen zijn die te weinig eten hebben. Ik ben erg blij dat we deze actie kunnen ondersteunen. Zo vragen we meer aandacht voor voedselverspilling.”

Onacceptabel
Zaterdag is uitgeroepen tot ‘Nationale Aardappelberg Dag’. Wethouder Lara de Brito: We vinden het belangrijk om ons in te zetten om minder voedsel te verspillen. Zo wordt er veel energie gebruikt bij het produceren van voedsel. Daarnaast zetten we ons in om sociale ongelijkheid te verkleinen. Er zijn gezinnen die niet genoeg te eten hebben. Daar hoort voedselverspilling niet bij. Het is onacceptabel dat er goede aardappels worden gebruikt als veevoer of worden verbrand in een biomassacentrale.”

Volle schuren

Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. Ze kunnen die niet kwijt door het wegvallen van de vraag vanuit de horeca, festivals en export. Deze aardappelen belanden nu veelal als biogas of veevoer. Dit is ontzettend zonde. De boer krijgt voor hoogwaardige aardappels hierdoor soms minder dan de kostprijs. Daarnaast worden honderdduizenden kilo’s voedsel verspild.  

Aanmelden via app Too Good To Go

Geïnteresseerde bezoekers dienen zich van tevoren te registreren via de app van Too Good To Go. Zo kunnen consumenten verspreid over de middag hun aardappelen komen ophalen. Vooraf betalen ze via de app € 4,50 voor een boodschappentas/shopper vol aardappelen. Zaterdag kunnen op twaalf locaties in Nederland mensen op deze manier aardappels scheppen. Het is een initiatief van Slow Food Youth Network en Jur Jacobs in samenwerking met aardappelboeren. De actie wordt ondersteund door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de gemeente Wageningen en Regio Foodvalley.

Wageningse producten
Naast de aardappelen staat er ook een speciale kraam van producten van Wageningse producenten van Wageningen Eet Duurzaam. Daarnaast verkoopt UmaMeats de UmaBurger. Deze is bedacht in Wageningen en wordt gemaakt van het vlees van de dubbeldoelkoe. De burger wordt verrijkt met zeewier, met een heerlijk umami smaak maar met minder zout. Zo eet je lekkerder, voedzamer en duurzamer. Door de lockdown zijn daar ook veel UmaBurgers over. Zo kun je zaterdag een complete maaltijd halen. Wethouder Lara de Brito: “Wat een mooi initiatief. Dit sluit aan bij het Wageningse beleid om het eten van lokale producten te stimuleren”.