Wageningen ondertekent manifest opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen Griekenland

Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk hebben een manifest opgesteld waarin zij het Kabinet oproepen om solidariteit te tonen in Europa, ook met kinderen op de vlucht. Zij vragen het kabinet om alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de kampen van de Griekse eilanden op te vangen.

Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie: neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze kinderen - uit landen als Afghanistan en Syrië - zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig.

Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.

Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland. De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland.

Nederland moet zich solidair tonen en het voorbeeld van de andere EU lidstaten volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent.

De gemeente Wageningen ondersteunt samen met zo’n 40 andere gemeenten de oproep van Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland  aan het Kabinet.