Verkiezingen 20 maart 2019

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap

 

Provinciale Staten

Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten worden de leden van de Provinciale Staten in de twaalf Nederlandse provincies gekozen. Als inwoner van Wageningen kiest u de statenleden van de provincie Gelderland.

 

Waterschap

Door te stemmen voor uw waterschap kiest u de verkiesbare leden van het algemeen bestuur. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. U mag stemmen voor het waterschap waar uw adres onder valt. Wageningen ligt in het grondgebied van Vallei en Veluwe. Een klein aantal adressen valt onder het waterschap Rivierenland.

 

Wie mogen stemmen?

Provinciale Staten:

Om een stem uit te kunnen brengen (actief kiesrecht), gelden de volgende eisen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont in de provincie waarvoor de verkiezing plaatsvindt.
     

Waterschap

Om een stem uit te kunnen brengen (actief kiesrecht), gelden de volgende eisen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land van de EU. Of u heeft een geldige verblijfsvergunning.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont in het waterschap waarvoor de verkiezing plaatsvindt

 

Wilt u iemand machtigen om voor u te gaan stemmen?

dat kan op twee manieren:

  1. Door middel van een schriftelijke volmacht. U kunt iemand anders machtigen om voor u te stemmen bijvoorbeeld omdat u in het buitenland verblijft. Dat doet u door dit formulier in te vullen en te mailen naar publiekszaken@wageningen.nl met een kopie van uw legitimatiebewijs.
  2. Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van degene die voor u gaat stemmen (gemachtigde). Dat kan iedereen zijn die in Wageningen woont en ook een stempas heeft ontvangen. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de verkiezing zelf.

 

Wilt u ergens anders stemmen?

Dat kan, mits het binnen de provincie Gelderland is. U moet dan uw stempas om laten zetten in een kiezerspas bij Publiekszaken. Met de kiezerspas kunt u in een andere Gelderse gemeente stemmen. Ook voor de verkiezing van het waterschap kunt u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Dan kunt u in een gemeente stemmen binnen het waterschap

U kunt uw stempas omzetten in een kiezerspas tot 12.00 uur op 19 maart.

 

Heeft u uw stempas niet ontvangen of bent u deze kwijtgeraakt?
Vraag dan een vervangende stempas aan bij Publiekszaken.

 

Waar zijn de stembureaus?

Hier vindt u een overzicht van de stembureaus in Wageningen.

zie ook : stemwijzer