Oproep voor solidariteit huurkostendeling

De gemeente Wageningen, Koninklijke Horeca (KHN) en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) zijn van mening dat het voor alle partijen van belang is dat de lasten in deze tijd van omzetbeperkende maatregelen gedeeld worden. Daarom vragen wij u, de verhuurder, om solidair te zijn en (voor zover dit nog niet is gebeurd) met onze lokale horeca in gesprek te gaan over kostendeling. Als we met ons allen de gevolgen van de maatregelen dragen dan profiteren we ook allemaal van de voordelen als Nederland en Wageningen weer langzaam opkrabbelt van alle maatregelen die zijn ingesteld om inwoners te beschermen tegen de ingrijpende gevolgen van het virus.

Als gemeente bieden wij onze hulp en ondersteuning aan. Waar mogelijk bieden wij ruimte om toch het maximaal aantal gasten te kunnen verwelkomen. Dit door het ter beschikking stellen van openbare ruimte voor de verruiming van de horecaterrassen.

Waarom deze oproep
Horecabedrijven vergroten de leefbaarheid in de stad. Het voortbestaan van een gezonde horeca in een leefbare stad als Wageningen, wordt als essentieel onderdeel van een leefbare stad beschouwd . Natuurlijk voor de werknemers en werkgevers van de horecabedrijven, maar ook voor de detailhandel en alle overige inwoners die met veel plezier wonen en werken in onze mooie gemeente.

In tal van steden zijn voorbeelden waarbij ondernemers, verhuurders en brouwerijen samenwerken om de huur van het horecabedrijf op zich te nemen. Bijvoorbeeld in Breda waar men tot een convenant (https://www.breda.nl/file/230953/download) is gekomen waarbij Brouwerijen, verhuurders en huurders afspreken de huur te delen.

Door het verdelen van deze lasten wordt het voor financieel gezonde bedrijven mogelijk om de enorme omzetdaling van verleden, heden en toekomst door de coronamaatregelen beter op te vangen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Indien een horecabedrijf niet hoeft over te gaan tot het aanvragen van faillissement, blijven ook toeleveranciers en verhuurder verzekerd van inkomsten. Uiteindelijk heeft iedereen hier voordeel bij, ook u als verhuurder aangezien het duidelijk is dat in deze tijden niet snel een nieuwe partij gevonden wordt.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en solidariteit!