Kleurrijke kunst siert centrum van Wageningen

Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel. Dat was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen in december 2020. In totaal werden zesentwintig ideeën ingezonden. De jury wikte, woog en koos zes projecten.

De volgende kunstprojecten kunt u in juni en juli bekijken in het winkelgebied:

  • Ferengi 2 (Vreemdeling) van de Maakfabriek -> een (wandelende) expositie van onherkenbaar kleurrijke verschijningen
  • Bomen in blauw van Birgit Petersen -> een aantal bomen in de Hoogstraat en/of naaste omgeving worden ingepakt in blauwe stof - Een uiting van vreugde, stabiliteit en vertrouwen
  • Mos van Astrid Mulder –> een climate-fiction installatie in een leegstaand winkelpand of vergelijkbare locatie
  • Quotes van Marcel Reulen & Perishable Rush –> posterproject met quotes van Wageningers
  • Complimentenmaschine 2.0 van Robert Kamphuis & Laurens van der Zee –> Passanten wordt op een aantal plekken op verrassende wijze een compliment toegestopt, in verschillende talen
  • De Klinkerstraat van Remco de Kluizenaar –> een muziekstuk van 100 meter waar je doorheen kunt lopen

Met de uitvoering van de ideeën is gewacht tot er enige versoepelingen zijn in de coronamaatregelen. Dit zodat de kunstenaars de aandacht krijgen die ze verdienen.

Diversiteit gaf de doorslag

Volgens de jury, bestaande uit Sjaak Driessen (o.a. Beelden op de Berg), Art Huiberts (o.a. Imagine), en Dorien van de Laak (o.a. directie theater Junushoff, Schouwburg Ogterop en producent digitale media) was het geen makkelijk opgave om tot een keuze te komen. Niet alleen het groot aantal inzendingen, maar vooral de kwaliteit ervan zorgde voor hoofdbrekens. Veel inzendingen waren gelijkwaardig.

Om tot een afgewogen geheel te komen heeft uiteindelijk een mix van beeldend, talig, dynamisch – statisch, iets waar Wageningers zelf aan kunnen bijdragen, een lach en een traan….,  kortom, diversiteit in ruime zin de doorslag gegeven.

Initiatief van ondernemers

De wedstrijd is een initiatief van de ondernemers in de Wageningse binnenstad. De gemeente ondersteunt dit project van harte en stelde een budget van € 20.000 beschikbaar.
Het Platform beroepskunstenaars Wageningen werd gevraagd de wedstrijd in overleg met de binnenstadmanager te organiseren.

De inzendingen moesten aan een aantal randvoorwaarden voldoen zoals toegankelijk voor iedereen, op een locatie in de binnenstad en passend bij de binnenstad, coronabestendig geen oploop van mensen en geen optredens.