Duurzaam wonen bereikbaar voor iedereen

Gastvrije huiseigenaren stellen op 2 en 9 november hun duurzame huis open voor geïnteresseerde bezoekers. Een unieke mogelijkheid om een grote variatie aan woningen en maatregelen te bekijken en de woonverhalen van de bewoners uit de eerste hand te horen. 

Met de overheidsplannen om woningen aardgasvrij te maken, gaan steeds meer huiseigenaren op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende toepassingen voor hun woning. Wethouder Janssen: “Steeds meer huiseigenaren in Wageningen denken na over het verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld door hun woning te isoleren, duurzame energie op te wekken of duurzame bouwmaterialen te gebruiken. De Duurzame Huizen Route is een mooie gelegenheid om ervaringen te delen en ideeën op te doen.”
 

Geef ogen en oren de kost

De Duurzame Huizen Route is een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen. Ruim 1.300 huiseigenaren delen via duurzamehuizenroute.nl hun ervaringen. Bezoekers kunnen hier kennis opdoen en krijgen de mogelijkheid om online vragen te stellen. Daarnaast is er op 2 en 9 november 2019 de mogelijkheid om langs te gaan bij één of meerdere woningen. De openstellers vertellen graag over hoe zij tot keuzes voor bepaalde maatregelen zijn gekomen en hoe dit in de praktijk bevalt.
Naast dat verduurzamen van de woning bijdraagt aan een beter milieu en besparing oplevert, is in veel woonverhalen terug te horen dat het wooncomfort enorm toegenomen is.

 

Elke ervaring telt

Bezoekers kunnen zich vanaf 7 oktober op duurzamehuizenroute.nl/wageningen inschrijven voor een bezoek op 2 of 9 november 2019. Huiseigenaren in Wageningen die ook hun duurzame woonverhaal willen vertellen, kunnen hun woning aanmelden bij Chantal Steuten, chantal.steuten@wageningen.nl . Zowel de opengestelde huiseigenaren als de bezoekers maken kans op een weekend weg in België.

 

Een frisse blik

De inmiddels zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route verwacht ook dit jaar weer veel bezoekers. In 2018 openden meer dan 500 huiseigenaren hun deuren en ruim 5.000 bezoekers bezochten een duurzaam huis. De verwachting is dat deze aantallen ook dit jaar verder groeien. Vorig jaar was een groot aantal opengestelde woningen volgeboekt. Het is daarom een aanrader om tijdig in te schrijven.