Doe mee met PMD

Logo Doe mee met PMDHet gaat goed met hoeveel  Plastic en Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken (PMD) apart wordt gehouden. We zien wel dat de kwaliteit van het aangeboden PMD-afval achteruit gaat. Als een lading PMD-afval te vervuild is met andere afvalsoorten, wordt deze door de afvalverwerker geweigerd en alsnog verbrand. Dit is zonde van de grondstoffen en het kost geld. Daarom de campagne Doe mee met PMD.

Wat wel en wat niet bij PMD

In de PMD-kliko mogen alleen lege plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. ‘Harde’ plastic producten als speelgoed, tuinstoelen/vijverfolie en gebruiksvoorwerpen zijn afvalsoorten die niet thuishoren bij het PMD. Meer informatie hierover en antwoorden op andere vragen vindt u op: www.doemeemetpmd.nl.

PMD-zakken afhaalpunten

Woont u in een flat of in een appartementencomplex? Dan kunt u op verschillende plekken doorzichtige oranje zakken krijgen voor uw PMD afval. Deze zakken kunt u gebruiken om uw PMD afval uit uw woning apart te houden en naar de container bij de flat of supermarkt te brengen. Punten waar de zakken te krijgen zijn:

  • Woningstichting, Olympiaplein 26
  • Huis van de Wijk de Nude (Solidez), Kortestraat 2
  • De Pomhorst (Solidez), Pomona 562
  • Stadsatelier Ons Huis (Solidez), Harnjesweg 84
  • The Sustainability Office Campus: Forum gebouw, room 239 (di,woe,do: 12.30-13.45 uur)
  • Stadhuis, Markt 22.

Klikostickers

Sticker op PMD klikoDe meeste woningen hebben vier kliko’s, allemaal voor ander afval. Blad? Plastic fles? Blikjes? Weet u soms niet meer wat in welke kliko moet? klikostickers helpen u. Ze zijn er voor uw PMD-kliko, maar ook voor GFT, papier en restafval. U kunt ze bovenop de kliko plakken. Zo weet u altijd welk afval in welke kliko hoort. Huisnummer kan u ook bij schrijven. De stickers zijn verkrijgbaar bij de receptie op het Stadhuis, Markt 22 in Wageningen

Controle van PMD-kliko’s

De gemeente en de schone buurtcoaches controleren steekproefsgewijs de inhoud van PMD-kliko’s. Dit om te onderzoeken of het PMD afval in Wageningen niet te vervuild is. Treffen we verkeerd afval aan in de PMD-kliko, dan plakken we een kaart op uw kliko. Bij kleine vergissingen plakken we een gele kaart op uw kliko om u hierover informeren. Een rode kaart komt op een PMD-kliko met afval dat duidelijk niet bij het PMD-afval hoort zoals restafval, etensresten, medisch afval en luiers. Deze kliko’s kunnen er namelijk voor zorgen dat de hele vracht PMD wordt afgekeurd. Deze kliko’s legen we niet. De schonebuurt coaches informeren de betreffende bewoners en bij herhaling riskeren bewoners een boete. Lees hier het interview met de schone buurtcoaches.

Uitgelicht