Coronavirus

Waar kunt u terecht met al uw vragen over het coronavirus?

Laatste update 05-03-2020

Besmetting coronavirus medewerker WUR

Er is een besmetting bij een promovendus aan de universiteit Wageningen University & Research geconstateerd. Het gaat om een man die in Milaan is geweest en zich eind februari meldde bij de GGD in zijn woonplaats Utrecht. De eerste testuitslagen op het coronavirus waren positief. Er volgt 6 maart nog een tweede test om de besmetting definitief vast te kunnen stellen.

De universiteit gaat er, in navolging van de adviezen van RIVM, van uit dat er geen besmetting heeft kunnen plaatsvinden van collega’s op Wageningen Campus, omdat er toen nog geen symptomen van de ziekte waren. . De universiteit ziet geen aanleiding om colleges te schrappen. De Gemeente Wageningen ziet op dit moment geen reden om extra maatregelen te nemen en blijft in contact met de GGD en de universiteit (WUR).

We begrijpen goed dat u gezien de laatste ontwikkelingen veel vragen heeft over het Corona virus. Als gemeente staan we in nauw contact met de GGD. Heeft u vragen over het Coronavirus? Veel antwoorden zijn te vinden op de website van het RIVM. Ook kunt u contact opnemen met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) via telefoonnummer 0800 - 844 60 00.

GGD

GGD Gelderland-Midden houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) informeert de GGD over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen. Als dat nodig is adviseert de GGD de gemeente wat wij kunnen doen. De GGD heeft ook contacten met de WUR.  

Heeft u vragen over het coronavirus kijk dan op de website van het RIVM. Kunt u daar niet de antwoorden op uw vragen vinden, bel dan met GGD Gelderland-Midden, bereikbaar tussen 8.30-17.00 uur op 0800 8446 000.

Coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.  In Nederland is op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Deze patiënt verbleef hiervoor in de Lombardije (Italië). Ook buiten China is het virus opgedoken, onder andere in Japan, Thailand, de VS Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Noord-Italië, Zuid-Korea en Iran.

Wat kunt u zelf doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Neem telefonisch contact op met uw huisarts als u:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.