College steunt oproep om 500 vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden een veilige plek te bieden in Nederland

Het college van Wageningen ondersteunt de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children aan het Kabinet om 500 verweesde kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland in Nederland op te vangen.
Er leven ruim 22.000 mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Onder deze vluchtelingen zijn 5.000 extreem kwetsbare alleenstaande kinderen. Griekenland heeft Europa meerdere keren om hulp gevraagd om de meest kwetsbaren te herplaatsen. Frankrijk, Finland, Portugal en Luxemburg hebben onlangs toegezegd om kinderen over te nemen. Ook burgemeesters in Duitsland hebben hun steun betuigd. Het Nederlandse kabinet houdt tot nu toe de boot af.

Wageningen heeft een groot hart als het gaat om vluchtelingen. Dat bleek ook afgelopen dagen weer nadat de dramatische beelden uit Griekenland ons overspoelden.

Wethouder De Brito: ‘Het is hartverwarmend om de reacties van mensen te lezen die vinden dat wij iets moeten doen aan de uitzichtloosheid van mensen in deze vluchtelingenkampen. Onder deze mensen bevindt zich een grote groep alleenstaande kinderen. Juist deze groep is extreem kwetsbaar voor uitbuiting en geweld. Deze kinderen hebben recht op bescherming en een goede toekomst. Verschillende raadsleden van GroenLinks, Partij van de Arbeid en ChristenUnie hebben mij afgelopen dagen actief benaderd met de vraag of wij deze oproep kunnen steunen, dat hebben we als college als een belangrijke aansporing gevoeld. Gebaseerd op het stemgedrag en opstelling van onze gemeenteraad als het om vluchtelingenkinderen gaat weet ik zeker dat de betrokkenheid veel breder is. Op basis van eerdere besluiten schat ik in dat een ruime meerderheid, misschien zelfs een unanieme raad, achter de oproep staat om deze 500 kinderen naar Nederland te halen en ze hier weer een toekomst te bieden. Het college van Wageningen vindt het niet meer dan vanzelfsprekend om de oproep van de drie vluchtelingenorganisaties aan het Kabinet te ondersteunen en wil graag opvang bieden aan een aantal van deze verweesde kinderen. Nu wordt ook al een aantal jaren opvang geboden aan alleenstaande minderjarige jongeren met een vluchtelingenachtergrond. Wij hopen dat nog heel veel andere gemeenten ons zullen volgen. Niet alleen in Wageningen maar ook in Gelderland is er een traditie van verantwoordelijkheid nemen voor vluchtelingen waar we trots op mogen zijn. Het is de provincie die nog steeds de meeste opvangplekken heeft voor vluchtelingen.’