Burgemeester Geert van Rumund kondigt afscheid aan

Per 1 november 2020 stopt Geert van Rumund als burgemeester van Wageningen. Dit heeft hij aangekondigd op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Van Rumund is in 2005 als burgemeester in Wageningen aan de slag gegaan. Hij heeft besloten om met pensioen te gaan.

 

“Als het me gegeven wordt, ben ik op 1 november 15 jaar burgemeester van Wageningen,” noemde Van Rumund tijdens op de nieuwjaarsreceptie. “Een geweldig ambt in een geweldige stad. Maar eens is het mooi geweest. Ik heb via onze Commissaris van de Koning onze Koning verzocht om me per 1 november ontslag te verlenen. In de 10 maanden die er nog te gaan zijn is er ruim de tijd om een goede opvolger te vinden.”

 

De speech van de burgemeester stond in het teken van vrijwilligerswerk. “Het is verrassend en geweldig om te zien hoeveel mensen zich in Wageningen inzetten voor elkaar en onze omgeving. Het totale aantal vrijwilligers is niet exact bekend, maar het moeten er duizenden zijn.” In 2005 heeft Van Rumund Wageningen leren kennen door – onder het motto ‘Aan de slag’ - elke week een dagdeel als vrijwilliger aan het werk te gaan. Onder het motto ‘Vier de Vrijwilliger’ wil hij in de periode tot 1 november weer een dagdeel in de week als vrijwilliger aan de slag. “Mocht uw organisatie daar belangstelling voor hebben, verneem ik dit graag,” zei de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie. “Dan gaan we dat inplannen.” Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar: gemeente@wageningen.nl.

 

Voor Geert van Rumund was de viering van het 750-jarig bestaan van de stad in 2013 één van zijn hoogtepunten als burgemeester. Dit geldt ook voor de opening van het vernieuwde stadhuis als ‘Huis van de Stad’. “Het zijn mooie verbindende thema’s die voor de Wageningen een belangrijke rol hebben gespeeld,” aldus Van Rumund. Ook naar 2020 ziet de Wageningse burgemeester uit: “Het wordt weer een bijzonder jaar. We gaan 75 jaar bevrijding vieren. Er wordt al maanden hard gewerkt om van 4 en 5 mei 2020 bijzondere dagen te maken. We mogen ons gelukkig prijzen met die honderden mensen die zich inzetten om er weer twee gedenkwaardige dagen van te maken.”

 

Maar 75 jaar Vrijheid is veel meer dan 4 en 5 mei. Geert van Rumund vervolgt: “We gaan in Wageningen vanaf 20 februari 75 dagen lang elke dag aandacht geven aan de thema’s vrede, vrijheid en veiligheid. Dat gebeurt met grotere activiteiten als de lancering van een boek over de geschiedenis van 75 jaar vieren van de bevrijding in Wageningen, de tentoonstelling Vrijheidsexpress en de opening van de wandelroute Pad van de Vrijheid. Maar ook activiteiten als de rondleidingen van het Gilde, concerten van koren en muziekgezelschappen en de adoptie van de oorlogsmonumenten staan dit jaar in het teken van 75 jaar Vrijheid. Samen maken we 2020. Ik zie uit naar dit laatste jaar als burgemeester van Wageningen.”