Afscheid burgemeester Geert van Rumund

Na 15 jaar en zeven maanden neemt Geert van Rumund afscheid als onze burgemeester. U bent van harte uitgenodigd om op maandag 31 mei om 14.30 uur bij zijn (digitale) afscheid aanwezig te zijn. Dat kunt u live volgen via de zender van RTV Rijnstreek en de website www.rtvrijnstreek.nl

Afscheidscadeau burgemeester Geert van Rumund

Restauratie uithangbord Café ’t Centrum

Burgemeester Geert van Rumund wil graag als afscheidscadeau het uithangbord van Café ’t Centrum in de Kapelstraat in originele staat teruggeven aan de stad.
Het uithangbord staat voor hem symbool voor verbinding. Een café is een plek waar van oudsher mensen van allerlei achtergronden samenkomen. In Café ’t Centrum zie je dan ook Waogeningers en Wageningers aan de toog en op het terras.
Het uithangbord is ook een symbool voor de wederopbouw na de oorlog, onlosmakelijk verbonden met onze Stad der Bevrijding. Geert van Rumund vindt het belangrijk dat het centrum een plek is waar iedereen graag komt.
Herstel van de historische uitstraling speelt daar een mooie rol in. Vandaar zijn cadeau aan de stad.

Bijdrage uithangbord 't Centrum

Wilt u hier een bijdrage aan leveren?
Dan kunt u die overmaken op rekeningnummer NL66 BNGH 0285 0091 25 ovv ‘cadeau afscheid Van Rumund’.

Achtergrondinformatie
Het karakteristieke smeedijzeren uithangbord is toe aan een grondige professionele restauratie. Op het bord staat een deftig heerschap met een hoge hoed die een jeneverglas heft. Op de achtergrond staan een kerk en een aantal huizen. Het wordt omlijst door in elkaar verweven hartvormen.
Het pand Kapelstraat 2 is na de verwoestingen in de binnenstad in de meidagen van 1940 ontworpen in de stijl van de Delftse School. Het uithangbord maakte als decoratie onderdeel uit van de bijzondere Delftse School architectuur. Waarschijnlijk siert het al sinds de bouw in 1942 de voorgevel. Mogelijk is hiermee de wederopbouw van Wageningen en de hoop die hiermee samenging gesymboliseerd. Vanaf 1948 was Antonius Johannes van de Weerd uitbater van een café in dit pand. In de loop der jaren had hij vele opvolgers. De huidige uitbater is Frits Post.

Metaalrestaurator Michiel Langeveld heeft de verflagen van het uithangbord onderzocht. Daarnaast is op de beide zijkanten van het dakje boven het uithangbord de belettering ‘Slijterij’ teruggevonden. Die wordt bij de restauratie teruggebracht. Deze slijterij bevond zich in het kleine pandje in de 
Kerkstraat om de hoek.