Aangepast programma Wageningen 4 en 5 mei

In verband met het coronavirus heeft Wageningen een alternatief programma opgesteld voor 4 en 5 mei.

Programma 4 mei 

Zie hieronder voor informatie over het alternatieve programma van 4 mei in Wageningen. Of ga naar de website 4meiwageningen.nl:

Programma 4 mei

Programma  5 mei Bevrijdingsdag

Het volledig aangepaste programma staat op wageningen45.nl:

Programma 5 mei 

 

Aangepast programma 4 mei

Vanwege de coronacrisis zijn alle evenementen op dit moment verboden. Daarom heeft de 4Meiwerkgroep samen met gemeente Wageningen een alternatief programma samengesteld. We realiseren ons dat het voor velen een gemis is niet aanwezig te kunnen zijn bij de aangepaste herdenkingsactiviteiten. 

Om toch een verbondenheid te creëren, vragen we iedereen om op 4 mei ’s avonds de herdenking vanuit huis mee te maken door van 18.45-21.00 het herdenkingsprogramma via RTV Rijnstreek te volgen. 
Daarnaast kunt u zelf een rol spelen door de gehele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen, om 20.00 uur 2 minuten stil zijn en ’s avonds om 21 uur een kaarsje voor het raam aan te steken of een fakkel in de tuin of balkon. Dit kaarsje staat dan symbool voor het Vrijheidsvuur.

4 mei: lokale dodenherdenking vanaf 18.45 uur

Op 4 mei start om 18.45 uur de uitzending op RTV Rijnstreek. Bijzonder is de compilatie van een carillonconcert door Boudewijn Zwart met beelden van Wageningen tijdens de oorlog. Het hele concert is eerder in de ochtend in de Grote Kerk op de Markt opgenomen in het kader van de nationale beiaardierestafette. Daarna volgt een herdenkingsviering met Coventry-gebed in de Immanuel Kapel en draagt stadsdichter Ivanka de Ruijter vervolgens een speciaal gedicht voor.

Als onderdeel van het herdenkingsprogramma legt burgemeester Geert van Rumund samen met zijn echtgenote een steentje bij het Joods monument De Levenspoort aan de Walstraat. Rond 19.45 uur volgt een live uitzending bij het Monument voor de Gevallenen waar de burgemeester voorafgaand aan de twee minuten stilte een toespraak houdt. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus legt de burgemeester samen met zijn echtgenote een krans namens heel Wageningen. Het herdenkingsprogramma sluit af met een opname van het concert De Mauthausen Cyclus door Niki Jacobs vanuit theater Junushoff. Vervolgens start om 21.15 uur op TV Gelderland een speciale uitzending over de Bevrijdingsvuurceremonie.


4 mei vanaf 21.00

Aansluitend aan de dodenherdenking op 4 mei overhandigt burgemeester Geert van Rumund voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur. Dit is tevens het moment dat u zelf een kaarsje voor het raam kunt zetten. Het LEEFfestival die voorgaande jaren Kaarsjes op de Dijk organiseerde roept alle Wageningers op om 4 mei vanaf 21.00 uur een ‘Kaarsje voor het Raam’ te zetten. Op deze wijze creëren we in Wageningen van buur tot buur een slinger van lichtjes en verbondenheid.

Uw vrijheidsvuur kunt u ook digitaal doorgeven via de website www.vrijheidsvuur.nl.  Op deze wijze verspreiden we gezamenlijk het vrijheidsvuur over heel Nederland.  #Blijf thuis

De organisatie verzoekt iedereen alle gestelde maatregelen vanuit de overheid rondom het coronavirus op te volgen en thuis te blijven. Alles wordt afgezet en er zal op locatie niets te zien zijn. #blijfthuis. De opnames van alle activiteiten op 4 mei zijn zonder publiek en hierop wordt door de autoriteiten streng gehandhaafd. Alle uitzendingen zijn te volgen via televisie, livestream en de social mediakanalen via RTV Rijnstreek. 

Programma 4 mei  te volgen via RTV Rijnstreek

 • 8.45 uur - Intro herdenken 4 mei 2020
 • 18.46 uur - Bijdrage carillon door Boudewijn Zwart - concert in kader van beiaardierestafette wat in de ochtend is opgenomen van 10.00-11.00 uur.  Dit concert wordt ondersteund door beeldmateriaal
 • 19.15 uur - Herdenkingsviering met Coventry gebed vanuit Immanuel Kapel
 • 19.27 uur - Gedicht door stadsdichter Ivanka de Ruijter 
 • 19.31 uur - Compilatie kaarsjes en tulpen plaatsen bij oorlogsmonumenten in Wageningen 
 • 19.43 uur - Burgemeester legt steentje bij Joods monument
 • 19.49 uur - Live uitzending - burgemeester komt aan bij monument voor de Gevallenen  (klokken beieren)                
 • 19.50 uur - Burgemeester houdt toespraak
 • 19.58 uur - Last post door trompettist Harmonie
 • 20.00 uur - 2 minuten stilte
 • 20.02 uur - Trompettist Harmonie speelt Wilhelmus
 • 20.05 uur - Burgemeester en echtgenote leggen krans
 • 20.06 uur - Burgemeester dankt inwoners Wageningen – einde live uitzending
 • 20.07 uur - Uitzending concert Niki Jacobs – De Mauthausen Cyclus van Mikis Theodorakis           
 • 21.07 uur - Einde uitzending RTV Rijnstreek en overschakelen naar TV Gelderland voor Bevrijdingsvuurceremonie 


TV Gelderland

21.10 uur  - Start uitzending Bevrijdingsvuurceremonie op TV Gelderland.

Meer informatie over herdenken in Wageningen