Het Gemeentearchief

Algemene informatie


Vanaf dinsdag 2 juni is het Gemeentearchief weer beperkt geopend.


Voor openingstijden en regels in verband met corona zie onze pagina Openingstijden

 

AdresKleinzegel van Wageningen, 1611

Bezoekadres: stadhuis, Markt 22
Postadres: Postbus 1, 6700 AA Wageningen
t. (0317) 49 29 11 (kies 1, dan 3 en dan 3)
e. gemeentearchief@wageningen.nl

 

 

 

Jaarverslag 2019 beschikbaar

U kunt het jaarverslag van het Gemeentearchief Wageningen over 2019 hier downloaden.

De verslagen van de vorige twee jaar zijn ook nog beschikbaar:

 

 

 

Welke archieven kan ik bij het gemeentearchief inzien?

In het archievenoverzicht kunt u zien welke archieven er zijn. Van de archieven die in rode letters zijn vermeld, kunt u direct de inventaris inzien door op de archiefnaam te klikken. U kunt de inventarissen downloaden en met Acrobat Reader bekijken. Zit er iets tussen dat u zou willen inzien, dan bent u tijdens de openingstijden van het gemeentearchief van harte welkom. In het archievenoverzicht vindt u ook links naar scans van genealogische bronnen.

 

Oude foto's en kranten online

Een groot deel van de fotocollectie van de gemeente is te bekijken op de Beeldbank Wageningen. Daarin vindt u meer dan 13.000 afbeeldingen van en over Wageningen. De Beeldbank is een samenwerking van het Gemeentearchief Wageningen, museum De Casteelse Poort en de historische vereniging Oud Wageningen.

Behalve beeldmateriaal is via de Beeldbank ook bijna 100 jaar Wageningsche Courant te vinden. Deze krant kwam uit tussen 1855 en 1947. Alle exemplaren die het Gemeentearchief bezit, zijn gedigitaliseerd en op internet in te zien. U kunt op elk willekeurig woord zoeken, of gewoon de Courant van een bepaalde dag doorbladeren.

 

Wat voor onderzoek kan ik bij het gemeentearchief doen?

De west- en noordzijde van de Markt (Raadhuisplein). Op de voorgrond de visbank van 1860, die in 1898 naar het Bowlespark werd verplaatst. In datzelfde jaar werd ook de stadspomp, waarvan het silhouet achter de vismarkt zichtbaar is, afgebroken. Op de achtergrond links, met trapgevel, cafe De Korenbeurs, en geheel rechts, met Gelderse gevel, de Stadsherberg.Het gemeentearchief verzamelt en beheert een grote verscheidenheid aan bronnen over de geschiedenis van Wageningen. Die bronnen kunt u gratis komen inzien. U kunt in onze studiezaal onder meer informatie vinden over:

  • uw voorouders: via bijvoorbeeld de akten van de burgerlijke stand
  • of de doop-, trouw- en begraafboeken van de kerk
  • uw huis: via bouwvergunningsdossiers of het kadaster; het Gemeentearchief heeft een aansluiting op de Kadaster Viewer
  • de tabaksteelt
  • de steenfabrieken
  • het kasteel
  • de stadsrechten

Verder heeft het gemeentearchief ook nog

  • een historisch-topografische atlas, met landkaarten, prenten, foto’s en prentbriefkaarten
  • een bibliotheek en een documentatieverzameling
  • een collectie plaatselijke kranten en nieuwsbladen van 1855 tot heden.

 

Kan ik zomaar naar het gemeentearchief?

Ja, het gemeentearchief is er voor iedereen, gratis.
Voor stamboomonderzoekers, voor mensen die de bouwtekening van hun huis zoeken, of een oude foto van hun straat, voor leken, scholieren, studenten en wetenschappers.
Het gemeentearchief heeft een studiezaal waar iedereen onderzoek kan doen in alle bronnen. Er is een bezoekersreglement waar uw rechten en plichten instaan.
Tijdens de openingstijden is een studiezaalmedewerker aanwezig om u bij uw onderzoek te helpen.
Van de meeste archiefstukken mag u zelf foto's maken, zonder flits. Voor het laten maken van foto's, scans of kopieën brengen wij kosten in rekening (zie de legesverordening, hoofdstuk 10).


 

Externe links

N.B. de gemeente Wageningen is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van deze sites.

Oud-Wageningen: De site van de vereniging Oud-Wageningen, met allerlei historische informatie.
De Casteelse Poort: het historisch museum van Wageningen.
Wageningen 1940-1945: Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog; allerlei informatie over slachtoffers, gebeurtenissen, evacuatie, capitulatie, enz.
Anton Zeven. Site van Dr. Ir. Anton Zeven met diverse historische teksten over Wageningen.
Cultuurhistorie en archeologie in de Gelderse Vallei. De webblog van oud-stadsarcheoloog Peter Schut.
De Gelderlander 1856-1956: 100 jaar De Gelderlander digitaal doorzoekbaar. Het betreft de Nijmeegse editie, maar die bevat toch ook veel Wagenings nieuws. Oudere regionale kranten zijn te vinden op de site Delpher van de Koninklijke Bibliotheek.
Wiki Wageningen is de Wageningse wikipedia, opgezet in het kader van Wageningen 750 door de Stichting Cultuur in Wageningen. Iedereen kan via de site nieuwe teksten aandragen of reageren.
Wie Was Wie: Op deze site kunt u zoeken in akten van de burgerlijke stand. Van Wageningen vindt u er gegevens uit geboorteakten van 1828-1912, huwelijksakten van 1811-1922 en uit overlijdensakten van 1811-1962. Aan ongeveer de helft van de beschikbare akten zijn ook scans gekoppeld.
Scans dtb-registers, akten Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister: De mormonen hebben op hun site Family Search digitale opnamen geplaatst van doop-, trouw- en begraafboeken, van akten van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister. Van Wageningen zijn dat: dopen 1667-1811, trouwen 1729-1815, begraven 1760-1780. Akten burgerlijke stand: Geboorten 1811-1912, Huwelijken 1811-1932, Overlijden 1811-1960. Bevolkingsregister: 1840-1900. De link die wij hier hebben geplaatst, leidt u naar een overzicht op een particuliere site. Van daaruit kunt u doorklikken naar de gezochte akten (klik eerst links helemaal onderaan achter 'Wageningen' op de bron die u wilt doorzoeken). U dient zich voor inzage in de akten wel eerst (via een link) bij FamilySearch in te schrijven.

 

Bouwtekening van een steenfabriek