Capitulatieakte 5 mei 1945

De capitulatieakte van 5 mei 1945 ligt in het Gemeentearchief Wageningen.

English version

Capitulatieakte 5 mei 1945

Volgens overlevering hebben de Duitse troepen in Nederland zich op 5 mei 1945 in hotel De Wereld te Wageningen aan de geallieerden overgegeven. Daarom vieren we nog elk jaar op 5 mei het bevrijdingsfeest.

 

In feite was het geen echte capitulatie; dat was de dag daarvoor in Duitsland al gebeurd. De akte van 5 mei is een overeenkomst tussen generaal Foulkes namens de geallieerden en generaloberst Blaskowitz namens de Duitse troepen in Nederland. Er staat in aan welke regels de Duitse troepen (en de geallieerde) zich in Nederland zouden houden.

 

Men is het er niet helemaal over eens of de akte op 5 mei is getekend, of een dag later. En misschien gebeurde het ook niet in De Wereld, maar in de Aula van de hogeschool. Of misschien zelfs wel in een boerderij in de Nude. In hotel De Wereld werden wel de voorbereidende besprekingen gevoerd.

 

Maar op de akte staat in het Engels en Duits “Wageningen, 5 mei 1945”, dus daar houden wij in Wageningen het op. Sinds jaar en dag vindt op 5 mei in Wageningen het Bevrijdingsfestival plaats. De avond ervoor, op 4 mei, herdenkt heel Nederland de gevallenen.

 

De originele 'capitulatieakte' is in 1953 door generaal Foulkes cadeau gegeven aan de gemeente Wageningen. Sindsdien ligt dit nationaal belangrijke stuk in het Gemeentearchief Wageningen.

 

Onderhandelingen over de capitulatie in hotel De Wereld

De tekst van de akte is te vinden in de Historische Beeldbank Wageningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N.B. De onderstaande openingstijden gelden NIET voor het Gemeentearchief!