Nederlandse identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen en ophalen doet u persoonlijk. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. De geldigheidsduur van een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar.

Waar en wanneer aanvragen

De identiteitskaart vraagt u aan bij Publiekszaken, Markt 22, Wageningen.

Openingstijden: 

  • maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 19.00 uur.
  • Van maandag t/m donderdag ook op afspraak van 13.30 uur tot 15.30 uur. Afspraak kunt maken door te bellen met 0317-492 400.

Meenemen

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig;
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • Voor kinderen onder de 12 jaar:
    • (een kopie van) het legitimatiebewijs en de toestemming van allebei de ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsverklaring (PDF, 141 kb) downloaden en invullen.  Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen èn ophalen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Arnhem.

Spoed?

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de kaart voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag vanaf 9.30 uur afhalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem dan telefonisch contact op met de gemeente.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan in dit geval niet gegarandeerd worden.

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind, kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Kosten

  Kosten Geldigheid
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 50,65                                      10 jaar
Identiteitskaart t/m 17 jaar € 28,60                                         5 jaar
Extra kosten bij spoedaanvraag € 47,55  

Contact

Gemeente Wageningen, Publiekszaken, tel. (0317) 49 24 00, publiekszaken@wageningen.nl.

Uitgelicht