Wageningen uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente

Sociaal Werk Nederland heeft elf gemeenten uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente. In deze gemeenten lukt het om samen met inwoners en sociaal werk echt iets te veranderen. Wageningen is een van de elf gemeenten. De gemeente is voorgedragen door Welzijnsorganisatie Solidez

Innovatief en vol lef. Zo ziet Esther van der Zee (directeur-bestuurder van de brede sociaalwerkorganisatie Solidez) de gemeente Wageningen. 'De gemeente heeft alle burgers, organisaties en ondernemers opgeroepen om mee te denken met het sociaal beleid'. Dat is vormgegeven in 'Samen Wageningen' waaraan meer dan 3.000 mensen hebben meegedaan. 'Iedereen heeft een stem bij het sociaal beleid, iedereen doet mee', aldus Van der Zee.

En dan gaat het niet alleen om inwoners. 'Woningstichting, politie, onderwijs, we werken allemaal samen', zegt Esther van der Zee. 'In Wageningen werken we op een unieke manier samen. We proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het sociaal beleid. En we helpen bewoners met eigen initiatieven vanuit de Huizen van de Wijk. Dat alles valt goed. Cliënten waarderen de dienstverlening van Solidez met maar liefst een 8,5. Dit is ruim boven het gemiddelde'.

Het Startpunt: 20 organisaties onder één dak

Het Startpunt Wageningen is hèt informatie- en ontmoetingspunt waar bewoners terecht kunnen met vragen over wonen, zorg, hulp, financiën, werk en opvoeding. Maar liefst twintig organisaties werken hier onder één dak intensief samen; van politie tot RIBW, van mantelzorg tot GGZ en van gemeente tot zorg. En dat werkt. 

Esther van der Zee: 'In ’t Startpunt werken Wmo- en jeugdconsulenten van de gemeente samen met professionals en vrijwilligers van Solidez. Samen helpen we mensen weer op weg en stimuleren we dat ze weer mee kunnen doen in de maatschappij. Doordat je elkaar iedere dag tegenkomt, kun je daarbij veel efficiënter samenwerken. Veel korter dan hier kunnen de lijnen niet zijn'.

Gemeente trots op waardering

Wethouder Lara de Brito laat weten de ere-titel een mooie beloning te vinden voor de inzet van afgelopen jaren. 'In Wageningen hebben we hele hoge ambities. We werken samen heel hard aan echte verandering. We zetten ons in om de menselijke maat terug te brengen, en mensen meer directe zeggenschap te geven. Zo kunnen inwoners beter geholpen worden. En het stelt ze ook sneller in staat om de beste keuzes te maken voor hun eigen leven. We praten niet meer óver mensen maar altijd mèt mensen'.

'Wageningen wil blijven veranderen en verbeteren. Dit slaagt alleen bij slimme samenwerking en veel draagvlak', zegt wethouder De Brito. 'Dat we daar waardering voor krijgen van inwoners en van lokale organisaties, voelt heel erg goed. Daar doen we het voor. Het is de hoogste waardering die we kunnen krijgen. Ook de landelijke erkenning geeft veel energie om door te gaan'. De Brito benadrukt dat ‘duurzaam partnerschap’ nodig is, om de hoge Wageningse ambities te bereiken. “Solidez is voor ons een belangrijke partner waar we de grote verandering mee vormgeven'.

Een verslag van het werkbezoek van Sociaal Werk Nederland aan Wageningen vindt u op de website van Sociaal werk: https://www.sociaalwerknederland.nl/?file=13848&m=1482228644&action=file.download.

De Wageningse visie op het sociaal domein uitgesproken door wethouder Lara de Brito tijdens werkbezoek Sociaal Werk Nederland aan Wageningen op 1 december 2016 kunt u vinden op http://www.startpuntwageningen.nl/Nieuws/Wethouder_Lara_de_Brito_over_maatschappelijke_verantwoordelijkheid_en_een_betrokken_samenleving.

Uitgelicht