'Kirpestein' verdwijnt als lelijkste plekje

Na jarenlange stilstand zit er eindelijk schot in de ontwikkeling van het terrein 'Kirpestein' (hoek Churchillweg, Ritzema Bosweg). Vorig jaar hebben Stichting studentenhuisvesting Idealis en de ontwikkelaar van Kirpestein al een schetsplan gemaakt voor de ontwikkeling van studentenhuisvesting op de plek waar vroeger de garage Kirpestein stond. De provincie en de molenaar van 'De Vlijt' stemmen in met het plan; burgemeester en wethouders konden daardoor besluiten om de formele procedure te starten voor het realiseren van het plan.

Het schetsplan is voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK); die is positief over het schetsplan. Het plan wordt in eerste helft 2017 voorgelegd aan de omwonenden en belanghebbenden.

Met de bouwhoogtes wordt aangesloten met de gebouwen die in de omgeving staan. Voor Kirpestein wordt een bouwhoogte voorgesteld van (deels) 2 tot 7 bouwlagen (tot 21 meter). De bouwhoogtes van de Brinkresidence en het woongebouw tegenover de lokatie 'Kirpestein' bedragen circa 25 meter.

Het bestemmingsplan wordt aanpast omdat in het huidige bestemmingsplan studentenhuisvesting niet mogelijk is. De start van de bouw zou in het gunstige geval in de tweede helft van 2018 kunnen starten. Waarschijnlijk staat het pand er dan in de 2e helft van 2019.

Molen De Vlijt

De gemeente heeft zich gebogen over de gevolgen voor de ‘windvang’ van de molen. De molen mag niet beperkt worden in de wind: dat zou het draaien van de molen kunnen belemmeren. In de omgeving van de molen geldt een beperkte bouwhoogte; ook de provincie Gelderland wil dat de molen kan blijven draaien. Er zijn nu afspraken gemaakt tussen de ontwikkelaar en de molenaar van 'De Vlijt'. Een pakket aan maatregelen voorkomt windhinder door de nieuwbouw.

Wethouder Han ter Maat: ‘Burgemeester en wethouders zijn heel blij dat er eindelijk schot zit in de aanpak van deze haveloze plek. Vanaf het aantreden van dit college heb ik me ingezet om deze plek op een passende manier ingevuld te krijgen. En het ziet er nu naar uit dat dat lukt. Het is een lang gekoesterde wens om op deze centrale plek, de entree van de stad, iets moois te ontwikkelen. Inwoners noemen deze plek vaak het lelijkste plekje van Wageningen en dat ben ik met ze eens. Alle neuzen staan nu in dezelfde richting dus we kunnen nu aan de slag richting van de omwonenden en de gemeenteraad'.

 

 

Uitgelicht