Schone buurtcoaches helpen Wageningers PMD afval scheiden

Het goede nieuws: er wordt steeds meer PMD-afval gescheiden in Wageningen! Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken komen in steeds grotere hoeveelheden terecht in de PMD-kliko’s of in de PMD-verzamelcontainers. Maar met meer mensen die afval scheiden, gaat er natuurlijk ook vaker wat mis. Gelukkig zijn er de Schone Buurt Coaches die mensen helpen om het de volgende keer beter te doen.

Het is namelijk ontzettend jammer als er verkeerd afval tussen het PMD terechtkomt, legt Rike van de Wiel van de gemeente Wageningen uit. “Als er te veel verkeerd afval in een vrachtwagenlading zit, wordt de hele lading afgekeurd. Dat is natuurlijk zonde voor al die mensen die wel hun best hebben gedaan om goed te scheiden. En het kost de gemeente, en daarmee de inwoners, veel geld. In plaats van dat we betaald krijgen voor een vrachtwagen met plastic, moeten we betalen om de hele lading te verbranden.”

Geen speelgoed

Mandy van Berkel en Bjurn Snel, de Schone Buurt Coaches, controleren daarom regelmatig kliko’s en verzamelcontainers in Wageningen om te zien of bewoners hun afval juist scheiden. “We snappen best dat het af en toe misgaat”, vertelt Mandy, “want het is best ingewikkeld.” Zo mag er geen hardplastic in de container, zoals tuinstoelen of speelgoed. “We leggen het altijd zo uit: het gaat om verpakkingen, dus iets wat je vol bij de supermarkt of drogist hebt gekocht, en wat nu leeg is. Dus ook geen dingen als opblaasbadjes, die we na de zomer nog wel eens aantreffen.”

 

schone buurtcoaches

Gele of rode kaart

Mandy en Bjurn gaan ook de komende tijd regelmatig kliko’s en verzamelcontainers controleren. Bjurn: “Als we bij controle kleine vergissingen aantreffen, hangen we een gele kaart aan de kliko en schrijven erop wat niet in de PMD-kliko hoort. Ook gaan we bij bewoners langs. We gaan altijd positief het gesprek aan, en vertellen waarom het een probleem is als de verkeerde dingen tussen het PMD terechtkomen. Dat snappen mensen meestal best. Ook komen we met oplossingen: hoe kunnen we u helpen, wat wilt u nog weten om nog beter uw afval te scheiden?”

Huisgenoot heeft het gedaan

Als er echt grote hoeveelheden verkeerd afval in de PMD-kliko zitten, krijgt die een rode kaart, en wordt hij niet geleegd. “We vinden nog wel eens een container vol luiers, piepschuim of kattengrit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig zijn de meeste mensen heel welwillend hoor, als we in gesprek gaan. Wel waarschuwen we dat ze bij een volgende overtreding een boete kunnen krijgen.” Wat verder nog opvalt? “Als het afval niet goed gescheiden is, heeft meestal een huisgenoot het gedaan, vaak niet degene die aan de deur komt!”, lacht Bjurn.

Tips: NIET bij het PMD

Welke fouten komen Schone Buurt Coaches Mandy en Bjurn het vaakst tegen?

NIET in de PMD-kliko mogen (ook al is het meeste plastic):

  • Chipszakken (en andere verpakkingen met een flinterdun aluminiumlaagje)
  • Tuinmeubelen, speelgoed en andere hardplastic gebruiksvoorwerpen
  • Opblaasbadjes
  • Piepschuim
  • Papier

Dit mag allemaal bij het restafval, behalve natuurlijk het papier. Op het afvalbrengstation is het wel mogelijk hardplastic apart in te leveren.

In december zijn de Schone Buurt Coaches op de woensdagen van 11 tot 12 uur te vinden in de Ruimte voor de Binnenstad. Heeft u vragen over het scheiden van PMD of andere vragen over afval? Loop dan gerust even binnen bij Hoogstraat 15.