4 mei programma

De Stille Tocht op 4 mei in Wageningen start vanaf de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17. Het verzamelen start om 18.45 uur, het programma begint om 19.00 uur.
Voorafgaand aan de Stille Tocht spreekt Mevrouw Troostwijk. Zij was in Wageningen ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt over haar ervaringen uit die tijd.

Het Herdenkingsconcert na de Stille Tocht in de Grote Kerk op de Markt is omgevormd tot een Herdenkingsexpositie met koorzang van het Hull Freedom Chorus (uit Engeland).

Route Stille Tocht
Ook nu het Stadhuis weer in gebruik is, start de route van de Stille Tocht zoals voorgaande twee jaar in de Bergstraat en lopen deelnemers door de Hoogstraat en Walstraat en eindigt de Stille Tocht op de Costerweg bij het Monument voor de gevallenen. Burgemeester Van Rumund: “De gemeente organiseert 4 mei samen met de vrijwilligers van de 4meiwerkgroep. Uit de evaluatie bleek dat deze route, die het centrum van de stad doorkruist, goed aansluit bij het lokale karakter dat we willen benadrukken in de Stille Tocht en de herdenking op 4 mei. Ook met de nabijheid van Hotel de Wereld is het een symbolische plek". De route voert langs het Joods monument ‘De Levenspoort’ in de Walstraat waar de burgemeester namens alle inwoners van Wageningen een steentje legt.

Oecumenische dienst
Ook dit jaar is er tijdens Dodenherdenking een korte interkerkelijke meditatieve viering in de Grote Kerk op de Markt van 18.45 tot 19.15 uur. Aansluitend op het nationale thema, is het thema van de viering 'Zet je in voor de bloei van je stad'. Naast stilte, gebed, muziek en samenzang zijn er enkele lezingen. Ds. Jaap Ketelaar van De Ontmoeting in Wageningen zal in de viering voorgaan.

Na de viering kan iedereen aansluiten bij de Stille Tocht, die rond 19.30 uur de kerk passeert. Vanaf dit jaar worden er geen bloemen meer na de viering uitgedeeld. Als u wilt kunt u ze meenemen van huis om bij het gedenkteken aan de Costerweg neer te leggen.

Kaarsjes op de dijk
Rivieren verbinden mensen. Dat is het achterliggende thema van het traditionele fenomeen 'Kaarsjes op de dijk'. Het Leeffestival zorgt vanaf 19.30 tot 23.30 uur voor een prachtig lichtschouwspel op de Grebbedijk.

Herdenkingsconcert wordt herdenkingsexpositie in Grote Kerk op de Markt
Het Herdenkingsconcert is dit jaar omgevormd tot een Herdenkingsexpositie met als thema ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. Tijdens de expositie kunt u ook luisteren naar liederen van het Hull Freedom Chorus (koor uit Engeland). De expositie is gratis en ook overdag toegankelijk. Vanaf 20.45 uur zingt het Hull Freedom koor een aantal liederen.

Ontsteking bevrijdingsvuur
Voor middernacht komt het vuur aan in Wageningen op het 5 mei plein. Burgemeester Geert van Rumund: 'De ontsteking en verspreiding van het bevrijdingsvuur vind ik een prachtig, symbolisch moment, zo wordt het bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap verspreid over vele gemeenten op Bevrijdingsdag. Vanaf 22.15 uur wordt het organisatie stokje overgedragen aan Wageningen45.

De gemeente is verantwoordelijk voor 4 mei.

5 mei

De Stichting Wageningen45 organiseert alle activiteiten op 5 mei.

De verkeersmaatregelen en het volledige programma van 5 mei vindt u op www.wageningen45.nl en www.facebook.com/wageningen45

Uitgelicht